Isolatiepremies.


WIST JE DAT?

Tegen 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Om het isoleren van daken (of zoldervloeren indien het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen. Deze kan je aanvragen bij je netbeheerder. Er gelden andere tarieven naargelang je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door een erkende aannemer:

Isolatiepremies per toepassing

  Eindfactuur in 2019 / 2020       
1. Dak- of zoldervloerisolatie                      Aannemer           € 4/m²  
                     Doe-het-zelf           € 2/m²
2. Buitenmuurisolatie                      Aannemer           € 15/m²          
3. Spouwmuurisolatie                         Aannemer           € 5/m²          
4. Vloerisolatie                      Aannemer           € 6/m²                                   

1. Premie dakisolatie / zoldervloerisolatie

Sinds januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning ongeschikt voor bewoning verklaard worden. Om het isoleren van daken (of zoldervloeren indien het gaat om een onverwarmde zolder) te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen.

Er gelden andere tarieven naargelang je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door een erkend aannemer:

 

OPTIE 1: Premies dakisolatie zelf plaatsen

Wanneer je zelf je dak of de vloer van een onverwarmde zolder isoleert, kom je in aanmerking voor een premie van € 2/m². Om in aanmerking te komen voor een premie moet het isolatiemateriaal over de minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W beschikken. Kan je gebruikmaken van het verlaagde BTW-tarief, dan ben je in de meeste gevallen voordeliger af door de werken uit te laten voeren door een isolatiespecialist.

 

OPTIE 2: Premies dakisolatie laten plaatsen

Laat je dakisolatie plaatsen door een aannemer, dan geniet je van een hogere premie van € 4/m². Bovendien kan je bij dakisolatie door een aannemer gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief van 6% indien je woning ouder is dan 10 jaar. Ook hier geld de minimale Rd-waarde van 4,5 m²K/W voor het isolatiemateriaal.

Om aanspraak te maken op de volledige premie is het belangrijk dat de werken conform worden uitgevoerd door een erkend aannemer.

 

 

2. Premie buitenmuren isoleren

Ook voor het isoleren van buitenmuren kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Er bestaan verschillende manieren om buitenmuren te isoleren, en de isolatiewijze heeft een invloed op de premievoorwaarden.

 

OPTIE 1: Buitenmuur langs buiten isoleren

Je buitenmuren langs buiten isoleren geeft recht op een isolatiepremie van € 15/m². Het isolatiemateriaal moet een minimale Rd-waarde van 3 m²K/W hebben

 

OPTIE 2: Buitenmuur isoleren langs de binnenzijde

Voor het isoleren van buitenmuren langs de binnenzijde kan je sinds 01/01/2017 ook een isolatiepremie ontvangen. Deze bedraagt, net als bij het isoleren van buitenmuren langs de buitenkant, € 15/m².

De werken moeten uitgevoerd worden door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid of ze moeten door een architect begeleid en gecontroleerd worden. De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt 2 m²K/W.

 

 

3. Premie spouwmuurisolatie

Een muur isoleren kan ook door de spouw met isolatiemateriaal te vullen. Voor na-isolatie van spouwmuren met een eindfactuur in 2020 bedraagt de premie € 5/m².

De aannemer die de isolatiewerken uitvoert, moet hierbij werken volgens de technische specificaties en dit staven met een verklaring. De spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, moet volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal om in aanmerking te kunnen komen voor deze isolatiepremie.

 

 

4. Isolatiepremie vloerisolatie of kelderisolatie

Het isoleren van de gelijkvloerse verdieping (op de grond of via het plafond van de kelder) is goed voor een premie van € 6/m².

De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimaal 2 m²K/W bedragen.

 

Wanneer heb je recht op deze premies?

Bovenstaande premies worden uitbetaald door de netbeheerder Fluvius (fusie van voormalige netbeheerders Eandis en Infrax). Om aanspraak te maken op premies moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

 • 1. Locatie en leeftijd gebouw
  De woning moet in het Vlaamse Gewest liggen en voor 01/01/2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum werd ingediend maar die pas erna op het elektriciteitsnet werden aangesloten, komen ook in aanmerking.
 • 2. Type aannemer
  De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer. Alleen bij dakisolatie worden er ook premies gegeven aan doe-het-zelvers. Soms moeten aannemers werken volgens bepaalde technische specificaties, zoals vermeld werd bij spouwmuurisolatie. Bij na-isolatie van buitenmuren langs binnen moeten de werken begeleid en gecontroleerd worden door een architect of de aannemer moet over een certificaat van bekwaamheid beschikken.
 • 3. Dikte en type isolatie
  Er zijn vaak ook technische vereisten voor het isolatiemateriaal. Er is bijvoorbeeld vaak een minimale Rd-waarde die moet behaald worden.

Hoe isolatiepremie aanvragen?

Eens de werken uitgevoerd zijn en je de factuur betaald hebt kan je premies aanvragen. Voor de snelste afhandeling regel je dit best via de website van Fluvius waar je de facturen kan opladen. Je kan de facturen ook via de post opsturen. De uitbetaling van de premies gaat het snelst wanneer je online een dossier indient.

Let op! De einddatum van de facturen mag niet ouder zijn dan 12 maanden wanneer je ze indient bij je netbeheerder. Het aanvraagformulier vind je op de website van je netbeheerder.

 

Andere premies en fiscale voordelen

Naast de isolatiepremies van de netbeheerders voor specifieke isolatiewerken zijn er nog enkele andere financiële maatregelen die isoleren interessant maken. Een overzicht:

 

1. Verlaagd btw-tarief

Voor het laten uitvoeren van isolatiewerken betaal je slechts 6% btw in plaats van de gebruikelijke 21%. Je woning moet wel ouder dan 10 jaar zijn en de werken moeten uitgevoerd worden door één aannemer. Bovendien moet het gaan om een privéwoning, al mag ze ook voor professionele doeleinden gebruikt worden (weliswaar voor minder dan 50%).

 

2. Totaalrenovatiebonus

Als je binnen een termijn van 5 jaar in 3 of meer energiebesparende maatregelen investeert kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. Voorwaarde is wel dat de woning voor 01/01/2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten en dat de werken niet voor 1 januari 2017 werden uitgevoerd.

 

Hoe meer energiebesparende maatregelen je treft, hoe hoger het premiebedrag:

Aantal investeringen          Bonus
3         € 1.250
4         € 1.750
5         € 2.750
6         € 3.750
7         € 4.750

Deze bonus komt bovenop de isolatiepremies die je via de netbeheerder kan aanvragen. De termijn van 5 jaar start vanaf de datum op de eindfactuur van de eerste investering. De totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend; de netbeheerder neemt contact op als je recht hebt op deze vergoeding.

 

Welke isolatiewerken komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus?

Isolatie van het dak of van de zoldervloer, van buitenmuren (langs binnen of buiten), van spouwmuren, van kelders en/of vloeren (volle grond) en het plaatsen van nieuwe beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatiesystemen. Je moet telkens voldoen aan de specifieke voorwaarden van de premies. In sommige gevallen zijn er bijkomende voorwaarden:

 • Vanaf vijf investeringen heb je een EPC-attest nodig om een bonus te kunnen ontvangen voor vijf of meer investeringen.
 • Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen.
 • Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd.
 • De premie kan je aanvragen via de website van netbeheerder Fluvius.

De totaalrenovatiebonus wordt automatisch toegekend door Fluvius. Van zodra je 3 dossiers ingediend hebt voor de standaard isolatiepremies, krijg je dus automatisch ook de totaalrenovatiebonus.

 

Nog enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Vanaf vijf investeringen heb je een EPC-attest nodig om een bonus te kunnen ontvangen voor vijf of meer investeringen.
 • Voor appartementen geldt de helft van deze bedragen.
 • Voor beschermde afnemers wordt de bonus telkens met 50% verhoogd.
 • De premie kan je aanvragen via de website van netbeheerder Fluvius.

Gemeentelijke premies voor isolatie

Heel wat Vlaamse gemeentebesturen geven eigen premies uit voor isolatiewerken. De bedragen van deze premies en de voorwaarden verschillen per gemeente. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen gemeente.

Ontdek de beschikbare premies !

 De verschillende regio's moedigen je aan om je energieverbruik te verlagen, en bieden daarom heel wat interessante isolatiepremies aan.


Download hier uw premie documenten


Download
PREMIE BUITENMUUR 2020
a1-0002-20-buitenmuurisolatie-huishoudel
Adobe Acrobat document 189.3 KB

Download
PREMIE DAK/ZOLDER 2020
a1-0004-20-dak-of-zoldervloerisolatie-hu
Adobe Acrobat document 156.9 KB

Download
OVERZICHT ENERGIEPREMIES 2020
overzicht energiepremies woongebouwen 20
Adobe Acrobat document 36.0 KB

Download
PREMIE BROCHURE 2020
premiebrochure 2020 web.pdf
Adobe Acrobat document 2.0 MB